• Russian (CIS)
  • Български (България)
  • English (United Kingdom)
facebooktwitYouTubeflickr

Курс валют ЦБ РФ

на 13.02.2016
BGN Болгарский лев
45,8238
USD Доллар США
79,4951
EUR Евро
89,8454
Школа при посольства России в Болгарии

<Белая книга нарушений прав человека на Украине

Год литературы

55 лет РУДН

Инвестиционный портал

Всемирная Россия

Русская газета

Газета Русия Днес

портал для соотечественников, проживающих за рубежом

русский дневник

БРИКС

Россия в БРИКС

banner.jpg

Обръщение към участниците в срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел

Сътрудниците на редакцията на информационно-политическия интернет портал "Руски миротворец" подготвиха петиция към участниците в срещата на върха на Европейския съюз, която ще се състои в Брюксел на 19-20 март т.г.
Петицията може да бъде подписана в сайта: http://goo.gl/DRVfkP

Уважаеми глави на държавите и ръководители на правителствата на Европейския съюз!
С огромно вълнение и тревога ние следим ситуацията в отношенията между ЕС и Русия, позитивното развитие на които е спряно от кризата в Украйна. Констатираме, че нашите връзки в някои области са замразени, а в другите – деградират пред очите ни.
Най-голямата загриженост, обаче, предизвиква нетърпимостта, която присъства в изказванията на някои европейски политици, техните оценки на ситуацията и предлаганите инициативи. Уви, там, където сега има нужда от конструктивен и делови тон, понякога чуваме откровено екстремистки изявления, които са по-подходящи за маргинали, отколкото за сериозни политици. Отговорността пред избирателите, които желаят спокойствие в единния ни дом – Европа, трябва да сковава политическия радикализъм. В създалата се ситуация около Украйна безотговорните изявления се разглеждат като помагачество на политическия екстремизъм, осъждан от цивилизованата общност.
Информационното поле на срещата на върха влошава тази сложна ситуация, която се създаде в урегулирането на кризата в Украйна, а и в отношенията между Русия и Европейския съюз като цяло. Сигурни сме, че само спокойна, претеглена и балансирана реторика ще ни даде реален шанс да преодолеем съществуващите разногласия, да изработим конструктивни начини за реално деескалиране на напрежението, да върнем нашите отношения на традиционния път на стратегичното партньорство и сътрудничество.
Време е да спрем. Да се замислим за последиците от нагнетяването на недоверие и вражда. Те ни отвеждат в задънената улица, заплашват мирното съществуване и деловото партньорство. Призоваваме всички политически сили в Европа да се откажат от реториката на конфронтацията и заплахите, да поемат курс към разведряване на информационната атмосфера, колегиалност и взаимно отчитане на интересите.
Ние се надяваме, че съществено за това могат да допринесат новите политически сили в Европа, които в момента са широко представени в Европейския и национални парламенти. Това са френският Национален фронт, британската «Партия на независимостта», гръцката СИРИЗА и други обществени обединения както в «старата», така и в «новата» Европа. Те могат да помогнат на сегашните лидери на Евросъюза да намерят решението на кризата около Украйна.
Убедени сме, че дойде време да се припомнят призивите, обединявали европейските народи в продължение на десетки години. Лозунги за борбата за мир и разведряване на международното напрежение. Мощният дъх на толерантността, присъщ на европейската цивилизация, са необходими особено в този момент, когато на територията на една от най-големите държави в Европа ту стихва, ту отново се разпалва гражданска война. Допускане на възможността да бъдат доставяни оръжия, военна техника и наемни войски за Украйна може да доведе до рязко и много опасно деградиране на мирните споразумения и цялата система за сигурност в Европа. Това ще ни постави на ръба на една голяма война. Способността за намиране на компромис е свързана не само с дипломатическите усилия, но и с широко обществено движение за мир, гласът на което ще бъде чут в европейските парламенти. Ние вярваме, че този глас, ще възпре помагачите на политическия екстремизъм.
Сегашната криза ни кара да се обединим около общите традиционни ценности, ценностите на християнството и хуманизма, наследството на великите европейски цивилизации и епохата на Просвещението. Толерантността, взаимното разбиране, взаимното уважение, съчувствието, любовта – без тях няма да можем да преминем през днешните изпитания.
С уважение, долуподписалите се