• Russian (CIS)
  • Български (България)
  • English (United Kingdom)
facebooktwitYouTubeflickr

Курс валют ЦБ РФ

на 13.02.2016
BGN Болгарский лев
45,8238
USD Доллар США
79,4951
EUR Евро
89,8454
Школа при посольства России в Болгарии

<Белая книга нарушений прав человека на Украине

Год литературы

55 лет РУДН

Инвестиционный портал

Всемирная Россия

Русская газета

Газета Русия Днес

портал для соотечественников, проживающих за рубежом

русский дневник

БРИКС

Россия в БРИКС

banner.jpg

За желаещите да получат безплатно висше образование в Русия

Министерството на образованието и науката на Руската Федерация и Россотрудничество обявяват прием на чуждестранни граждани и съотечественици, за безплатно обучение през 2015/2016 учебна година.
Модератор е Представителството на Россотрудничество в Република България.
СРОК ЗА ПОДАВАНЕ  НА ДОКУМЕНТИ
До 20 март 2015 година.
Всички документи трябва да се подават в хартиен и електронен вариант (скан. във формат *jpg).
ПРИЕМ НА ДОКУМЕНТИ
Документи се приемат в Представителството на Россотрудничество в Република България (София, ул. Шипка №34) в отдел „Наука и образование”, кабинет №212 (работни дни от 10:00 до 13:00 и от 15:00 до 17:00ч.)
Телефон за връзка: +359 2 946 19 06/ +359 2 943 35 23
e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. ; Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. ; Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ:
Всички нужни документи трябва да са преведени на руски език с нотариална заверка на самия превод.

А) Документи за кандидатстване по основните образователни  програми (бакалавър, специализация, магистратура, аспирантура, докторантура):

1.  Попълнена анкета (на сайта rkic-bg.com) с две цветни снимки 35x45 мм. Образец  може да видите на сайта rkic-bg.com.
2.  Копие на задграничния паспорт, с който кандидата ще пътува. Срокът на действие на документа да бъде не по-малко от 18 месеца от начална дата на визата.
3.  Копие от медицинска справка за отсъствие на ХИВ и СПИН, издадена от официален орган на страната.
4.  Копие от медицинска справка за отсъствие на противопоказания за обучение в Русия, издадена от официален орган на страната.
5.  Копие от документите за получено образование с приложение на получени оценки  и указани предмети (ученици в 12 клас или студенти от 4 курс бакалавър могат да предоставят академична справка с приложение на получени оценки и предмети).
6. Списък с научни публикации и/или реферати (ако има такива).
7. Копие на други документи /дипломи, грамоти, награди от олимпиади и конкурси и др.
8. Копие на документите, потвърждаващи нивото на подготовка при кандидатстване за специалности в областта на културата и изкуството.
9. След 1 етап на подбор на кандидатите – документ с резултати от класирането (предоставя се от Представителство на Россътрудничество в България).

Б) Документи за кандидатстване за допълнително професионално образование (повишаване на квалификацията)

1. Попълнена анкета (на сайта www.rkic-bg.com) с две цветни снимки 35x45 мм. Образец  може да видите на сайта www.rkic-bg.com.
2. Копие на задграничния паспорт, с който кандидата ще пътува. Срокът на действие на документа да бъде не по-малко от 18 месеца от начална дата на визата.
3. Копие от документите за получено образование с приложение на получени оценки  и указани предмети (ученици в 12 клас или студенти от 4 курс бакалавър могат да предоставят академична справка с приложение на получени оценки и предмети).
4. След 1 етап на подбор на кандидатите – документ с резултати от класирането (предоставя се от Представителство на Россътрудничество в България).

При попълване на заявлението шифърът и наименованието на избраното направление на подготовката/специалността на обучението трябва да съответстват на тези, посочени в «Приложение 1» (http://rkic-bg.com/images/postuplenie/Raspredelenie.doc). Отделно направление може да включва няколко конкретни специалности. Конкретната специалност и нейният код, както и наименованията на вузовете трябва да съответстват на тези, публикувани в сайта www.russia-edu.ru.

ПРИЕМА НА КАНДИДАТА ЗА ОБУЧЕНИЕ В РУСИЯ ИМА КОНКУРСЕН ХАРАКТЕР И СЕ ПРОВЕЖДА В ДВА ЕТАПА:

На първи етап се провежда от представители на Россотрудничество в България.
Втория етап на конкурса се провежда от Министерството на образованието и науката на Русия.
На кандидата се предоставя възможност самостоятелно да избере място на своето бъдещо обучение (пункт 25 от анкетата) до 6 висши учебни заведения (не повече от 2 университета в един федерален окръг на РФ, в това число Москва и Санкт-Петербург). Указанието на един университет за обучение не е препоръчително. Препоръчва се в анкетата да се укаже не по-малко от 3 университета.
УСЛОВИЯ НА КОНКУРСА:
1. В конкурса могат да участват граждани на Република България
2. Предпочитание имат кандидати, които са победители на олимпиади или на конкурси, а също така кандидати имащи отлични или много добри оценки по предметите указани в документа за образование.
3. Документи, които не са опаковани в съответствие с изискванията, а също така и техните преводи на руски език, които не са нотариално заверени, не се приемат.
4. Кандидатите на обучение по направление „Изкуство и култура” трябва да изкарат изпит в университетите, които са посочили. Срок на провеждане е в съответствие с графика (http://rkic-bg.com). Започват от 1 март 2015г. Сроковете се уточняват от самия кандидат.
УСЛОВИЯ НА ОБУЧЕНИЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ:
- На одобрените студенти им се предоставя безплатно обучение за целия период на обучение с предоставяне на академична стипендия.
- Общежитието е на условията на руски граждани, които се обучават за сметка на държавна стипендия.
- Медицинското обслужване по време на обучението се предоставя чрез медицинска застраховка получена в Русия за сметка на лични средства от студента.
- В случай, че студента бъде изключен заради академична неуспеваемост, повторно обучение на бюджетна основа чрез Министерството на образованието и науката на РФ не се предоставя.
- В случай на нарушение от страна на студента във връзка с паспортно визовия режим, разходите по депортирането му са за негова сметка.
Информация  за приема на студенти в Русия и рекомендации можете да получите на  сайтовете:
Министерство на образованието и науката: http://минобрнауки.рф/, раздел «Новости» от 26 января 2015 г.;
Россотрудничество: http://rs.gov.ru/node/893;
Рособрнадзор (въпроси свързани с легализация и признание на чуждестранни документи за образование): http://obrnadzor.gov.ru
Информационен сайт: www.russia-edu.ru
Телефон за справка: +359 2 946 19 06/ +359 2 943 35 23 или на ел. поща Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.