• Russian (CIS)
  • Български (България)
  • English (United Kingdom)
facebooktwitYouTubeflickr

Курс валют ЦБ РФ

на 03.03.2016
BGN Болгарский лев
40,9077
USD Доллар США
73,6256
EUR Евро
79,9721
Школа при посольства России в Болгарии

<Белая книга нарушений прав человека на Украине

Год литературы

55 лет РУДН

Инвестиционный портал

Всемирная Россия

Русская газета

Газета Русия Днес

портал для соотечественников, проживающих за рубежом

русский дневник

БРИКС

Россия в БРИКС

banner.jpg

ВНИМАНИЕ!!!

За подаване на документи за издаване на руска виза препоръчваме да се обърнете към Визовия център, намиращ се на адрес: гр. София, ул. „Самоков” № 28, електронен адрес в мрежата на Интернет: www.vhs-bulgaria.com.

Визовият център е открит с цел повишаване качеството на обслужване на чужди граждани и лица без гражданство, кандидатстващи за получаване на входна виза за Руската Федерация, ускоряване и опростяване на процедурата по издаването й, създаване на максимално комфортни условия за заявителите. На територията на България също така работят визови центрове в градовете Варна и Русе.

Визовите центрове са официално упълномощени да приемат, обработват и предават за разглеждане в дипломатическите представителства и консулските учреждения на Руската Федерация документи за издаване на визи, включително да събират необходимите консулски такси от физически лица, фирми и организации (включително от туристически агенции), а също така да предават паспортите с готовите визи. Служителите на визовите центрове консултират заявителите по въпроси, свързани с попълването на визовата анкета, необходимия комплект документи за издаването на виза, за реда и срока на получаването й и т.н.

Окончателното решение за издаване или за отказ на виза се взема непосредствено от руските дипломатически представителства и консулските задгранични учреждения.

Чуждестранен гражданин има право да подава документи непосредствено в руско дипломатическо представителство или в консулско задгранично учреждение, в случай, че кандидатства за виза за себе си или за близък роднина (всеки работен ден от 10 до 11,30 ч.), но това може да бъде направено само след предварително записване на сайта http://vhs-bulgaria.com/sign.up.php?lang=bg&step1=1 . Освен в тези случаи, услугите на визовия център могат да бъдат заобиколени, когато се приемат документи за издаване на виза по молба от МВнР на България ( вкл. за гости на работещи в Русия служители на български дипломатически представителства и консулски задгранични учреждения), а също така за членове на официални делегации на РБ, заминаващи за РФ по покана на руските органи на държавната власт.

Всички фирми и организации, включително туристическите агенции и други фирми-посредници, занимаващи се с оформянето на руски визи за свои клиенти (независимо от целта на пътуването им до Русия), са длъжни да подават документите за издаване на руски визи във визовите центрове.

За извършваните услуги, визовият център взема фиксирана такса за обслужване в размер на 50 български лева (допълнително към консулската такса, установена в съответствие с действащите тарифни указания).

Ако имате претенции към работата на визовия център или предложения по усъвършенстването й, можете да ги изпращате на електронния адрес на консулския отдел на Посолството на Русия в България: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. . Вашето запитване или предложение непременно ще бъде разгледано и ще Ви бъде даден изчерпателен отговор.