• Russian (CIS)
  • Български (България)
  • English (United Kingdom)
facebooktwitYouTubeflickr
colorized.png

Адрес: 1113 София, бул. "Драган Цанков", №28
Телефон (работни дни):
(+359 2) 963-09-14
(+359 2) 963-13-14
Телефон (денонощно):
(+359 2) 963-44-58
Факс: (+359 2) 963-41-03
e-mail:

Консулски отдел (работни дни):
(+359 2) 963-40-21
Факс: (+359 2) 963-41-16
e-mail:

ЮРИЙ НИКОЛАЕВИЧ ИСАКОВ
Извънреден и Пълномощен посланик на Руската Федерация в Република България

Роден на 18 март 1948 г. Завършва висшето си образование през 1971 г. в Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО/Университет).
От 1971 г. до 1985 г. заема различни дипломатически длъжности в Посолствата на СССР в Бирма, Тайланд, отдел "Южна Азия" в МВнР на СССР.
1986 г. – 1990 г. съветник, начальник отдел в Дирекция "Международни икономически организации", МВнР на СССР.
1990 г. – 1996 г. - старши съветник в Постоянното представителство на Русия към ООН в Ню-Йорк.
1996 г. – 2000 г. - заместник-директор на Дирекция "Международни организации", МВнР на Русия.
2000 г. – 2004 г. - заместник постоянен представител на Русия към ООН в Ню-Йорк.
2004 г. – 2008 г. - Посланик за специални поръчения.
От август 2008 г. - Посланик на Руската Федерация в Республика България.
Има дипломатически ранг Извънреден и пълномощен посланик.
Владее английски език. Женен, има син.

Курс валют ЦБ РФ

на 01.03.2016
BGN Болгарский лев
42,4043
USD Доллар США
75,8994
EUR Евро
83,1023
Школа при посольства России в Болгарии

<Белая книга нарушений прав человека на Украине

Год литературы

55 лет РУДН

Инвестиционный портал

Всемирная Россия

Русская газета

Газета Русия Днес

портал для соотечественников, проживающих за рубежом

русский дневник

БРИКС

Россия в БРИКС

banner.jpg

Посольство Российской Федерации в Республике Болгарии
За приема за безплатно обучение в руските висши учебни заведения през 2016/2017 учебна година

Посолството на Русия в България и Руският културно-информационен център в София обявяват набиране на българските граждани и руските сънародници за безплатно обучение в руските вузове през 2016/2017 учебна година.
Списъкът на предлаганите специалности можете да видите на приложените снимки. Допълнителна информация е достъпна в РКИЦ (ул. «Шипка», №34, 2 етаж – отдел «Наука и образование»), по телефона 02 946 19 06 и електронната поща Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. .

1

2

3

 
О детском конкурсе "Мы хотим жить в мире"

Международное правозащитное движение «Мир без нацизма» совместно с Фондом содействия составлению прогнозов в отношении детства «Социальное прогнозирование», Лигой юных журналистов, Национальным Советом молодежных и детских объединений России объявляет о старте Международного детского конкурса «Мы хотим жить в мире».
К участию в конкурсе приглашаются дети в возрасте 11-16 лет – как граждане России, так и иностранных государств.
На конкурс принимаются авторские материалы (сочинения, эссе, стихи, рисунки, фото, видеоролики и пр.), посвященные роли детей и молодежи в противодействии нацизму, призывам к миру во всем мире, жизни без войн и насилия, антинацистскому демократическому гуманистическому просветительскому движению и объединению на этой основе молодежных организаций, популяризации антинацистской деятельности. Также приветствуются работы, посвященные 70-летию Победы в Великой Отечественной войне и окончанию Второй Мировой войны.
Заявки на участие и материалы принимаются до 15 мая 2015 года на интернет-сайте проекта www.russianforpeace.ru. Победители конкурса будут объявлены после 31 мая 2015 года.
Ознакомиться с подробной информацией и положением о конкурсе можно на интернет-сайте проекта www.russianforpeace.ru.

 
Коментар на Департамента по информация и печат на МВнР на Русия във връзка с оскверняването на паметника на Съветската Армия в София

През нощта срещу 14 април беше за пореден път извършен вандалски акт спрямо известен воински мемориал в центъра на София – паметника на Съветската Армия, който символизира вечната благодарна памет на българския народ към съветските воини, освободили страните на Европа от фашисткото поработяване.
Особен цинизъм и провокативен характер на тази акция се прояви в това, че е осъществена в навечерието на великото историческо събитие – 70-годишнината от победоносния край на Втората световна война, най-големите жертви в която понесоха Съветската Армия и съветският народ.
Предизвиква съжаление, че на фона на оперативните действия на софийските органи на реда сегашното ръководство на страната вече не за първи път демонстира снизходително отношение към организаторите на подобни акции.
Във връзка със станалото искаме да се проведе щателно разследване на инцидента и да се подведат под отговорност виновните за оскверняването на паметника. Разчитаме, че официалните власти на България най-сетне ще направят всичко необходимо за недопускане занапред на подобни варварски акции, които нямат нищо общо с принципите на демокрацията и свободата.

15 април 2015 година

 
ОБРЪЩЕНИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА НА РУСИЯ ВЛАДИМИР ПУТИН ВЪВ ВРЪЗКА СЪС СТАРТА НА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА РУСИЯ НА БРИКС

Скъпи приятели!
Русия поема щафетата на председателството на БРИКС – обединение на пет големи и влиятелни държави, в които живее почти половина на човечеството и се произвежда около 30% от световния БВП. За доста кратко време този формат за взаимодействие доказа своята актуалност и ефективност. Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР все по-тясно координират подходите по ключовите въпроси от международния дневен ред, като вземат активно участие във формирането на многополюсно устройство на света, в изработването на съвременен модел на глобалната финансова и търговска система.
Предстоящата на 8-9 юли среща на върха на петте държави в Уфа ще се състои на фона на две много значими юбилейни дати: 70-годишнината на Победата във Великата Отечествена война и 70-годишнината от приключването на Втората световна война. С оглед на трагичните уроци на миналото държавите на БРИКС последователно подкрепят мирно урегулиране на международните конфликти, осъждат всякакви опити за силов натиск и намеса във вътрешните работи на суверенните държави. Тъкмо към максимално ефективно използване на възможностите на петте държави за укрепване на сигурността и стабилността в света ще бъде ориентирано руското председателство.
Заедно с това Русия предвижда да отдели приоритетно внимание и на финансово-стратегическо взаимодействие в рамките на БРИКС. По-специално, имаме намерение да подкрепим приемане на Стратегията за икономическо партньорство на страните от обединението, ще спомагаме за стартиране на дейността на новата Банка за развитие и Пула за условни валутни резерви. Разбира се, ще направим стъпки за разширяване на сътрудничеството в областта на енергетиката, минното дело, информационните и комуникационните технологии.
Също така ще развиваме хуманитарните контакти – в сферите на образованието, културата, науката и здравеопазването. По време на руското председателство ще се състоят Младежка среща на върха на БРИКС и Глобална университетска среща на върха, ще бъде създаден мрежов Университет на БРИКС. Ще разгледаме възможностите за установяване на междупарламентарния диалог – в рамките на него законодателите биха могли да вземат непосредствено участие в решаването на задачите, които стоят пред обединението.
Създава се съвместен уебсайт на страните-членки на БРИКС – Виртуален секретариат, който ще информира световната общност за дейността на петте държави.
Като цяло руското председателство цели партньорството във формата на БРИКС да мине на ново, по-високо равнище. Сигурен съм, че това отговаря на интересите на народите не само от страните на обединението, но и от целия свят.

Владимир Путин

 
Обръщение към участниците в срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел

Сътрудниците на редакцията на информационно-политическия интернет портал "Руски миротворец" подготвиха петиция към участниците в срещата на върха на Европейския съюз, която ще се състои в Брюксел на 19-20 март т.г.
Петицията може да бъде подписана в сайта: http://goo.gl/DRVfkP

Уважаеми глави на държавите и ръководители на правителствата на Европейския съюз!
С огромно вълнение и тревога ние следим ситуацията в отношенията между ЕС и Русия, позитивното развитие на които е спряно от кризата в Украйна. Констатираме, че нашите връзки в някои области са замразени, а в другите – деградират пред очите ни.
Най-голямата загриженост, обаче, предизвиква нетърпимостта, която присъства в изказванията на някои европейски политици, техните оценки на ситуацията и предлаганите инициативи. Уви, там, където сега има нужда от конструктивен и делови тон, понякога чуваме откровено екстремистки изявления, които са по-подходящи за маргинали, отколкото за сериозни политици. Отговорността пред избирателите, които желаят спокойствие в единния ни дом – Европа, трябва да сковава политическия радикализъм. В създалата се ситуация около Украйна безотговорните изявления се разглеждат като помагачество на политическия екстремизъм, осъждан от цивилизованата общност.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 13